Rehberlik Servisini Tanıyalım

20.11.2023 45

20-11-2023
 

  Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri, bakanlığımıza bağlı okullarda, Psikolojik Danışmanlar/Rehber Öğretmenler tarafından sunulan yardım hizmetleridir. Akademik, Kariyer ve Sosyal-Duygusalgelişim alanlarında sunulan bu hizmetler birey ya da grup temelli sunulabilir. Hizmetlerin sunumunda gönüllülük, gizlilik ve bireye saygıesas alınır.

   Yardım süreci;  öğrenci, öğretmenve veli olmak üzere tüm paydaşlara yönelik gerçekleşebilir. Akademik, Kariyer ya da Sosyal-Duygusal gelişim alanlarında gelişmek isteyen öğrenci, çocuğunun gelişimine katkı sunmak isteyen veli veya öğrencisinin gelişimine katkı sunmak isteyen öğretmen Psikolojik Danışma ve Rehberlik servisinden randevu alarak yardım sürecine katılabilir.

   Yardım süreci; bireyin kendini ve çevresindeki olanakları tanıması, kişisel kaynaklarını ve yaşam becerilerini geliştirmesini içerebilir. Böylelikle kendini ve çevresini tanıyan, kişisel kaynaklarını zenginleştiren birey karar verme süreçlerinde kendisi için en doğru kararı verecektir.

 

 

 

         Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi Hizmet Alanları                          

   Bireyi Tanıma, test teknikleri ve test dışı teknikler olmak üzere farklı yollarla yürütülen, bireyin kendini keşfetmesini içeren yardım sürecidir. Öğrenci, kişilik özellikleri, yeteneklerini, ilgi alanlarını ve değerlerini bu süreçte tanır.

   Psikolojik Danışma, yaşamda güçlükle karşılaşan danışanların/öğrencilerin, bu gücükle daha iyi baş edebilme becerisi kazandığı ve yaşamını anlamlandırma sürecinde rehberlik edinilen bir yardım alma sürecidir.

   Müşavirlik (Konsültasyon), veli ve öğretmenlerin öğrencilerin gelişim sürecinde kolaylaştırıcı olarak rol almalarına kolaylaştıran yardım alma sürecidir.   

   Sevk, psikolojik danışmanların/rehber öğretmenlerin yeterliliklerini aşan durumlarda, bireyin yardım almasının daha uygun olacağı kişi ve kurumlara yönlendirmesini içeren hizmetlerdir.

   Oryantasyon, okula uyum sağlamada güçlük yaşayan ya da okula yeni başlayan öğrencilere sunulan rehberlik hizmet alanıdır.

   Yöneltme ve Yerleştirme, öğrencilerin sahip olduğu kişisel kaynaklara (yetenek, ilgi, kişilik, mesleki değer) uygun okul, bölüm ve mesleğe yönlendirme işlemini içerir.

   Bilgi Toplama ve Yayma, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin ihtiyaç duydukları bilgiler konusunda sunulan hizmet alanıdır.

   Veli ve çevre ile İlişkiler, öğrencilerin yaşadıkları sorunların üstesinden gelmelerini kolaylaştırmak adına çevredeki kurum ve kişilerle kurulan işbirliğini ifade eder.

   Araştırma ve Değerlendirme, yardım sürecini danışanın ihtiyacına göre planlamayı kolaylaştıran hizmet alanıdır.

  İzleme ve Değerlendirme, yapılan çalışmaların etkinlik derecesini ifade eden rehberlik hizmet alanıdır.